Everden Residence: Where Modern Stacked Boxes Meet Gabled Ceilings

Breaking away from the conventional, Toronto-based architecture firm StudioAC designed the Everden Residence to be “unapologetically contemporary,” while still paying homage to the traditional notions of a “house.” The three-story home plays with the idea of offset stacked boxes, creating a visually captivating structure that seamlessly blends form, space, and design. The architects at StudioAC aimed to transform the archetypal gabled roof from a mere icon into a spatial experience that tells a narrative through each floor.

angled front exterior view of modern black three story stacked layer house

What sets Everden apart is the deliberate decision to extend the gabled motif to the ground floor, which is typically cubic space. This move enhances the sense of “house” throughout the living spaces, making it feel as if each tier is on its own.

rear exterior evening view of modern three story stacked house in evening with yellow lighting shining through windows

closeup angled view of modern home's first floor sliding glass door entrance looking into living room

The emphasis on the experience of space allowed StudioAC to work flexibly within the client’s budget plan and vision: to create a home that’s impactful without indulgence. Everden’s exterior showcases a cladding of corrugated metal that’s durable, affordable, and familiar. With meticulous attention to detail paid on each level and parapet, the cost effective material appears high end, resulting in the perception of neatly stacked boxes.

angled interior view of modern minimalist living room with modular white sofa with wood gable ceiling

angled partial interior view of modern living space with edge of sofa looking to dining room

long interior view of open living space in modern house with light wood gabled ceiling and neutral furnishings

The minimalist, neutral interior is elevated with the peaked wood ceiling that runs from the front of the house to the back. This strategic move not only adds a touch of grandeur but also allows other details to take a backseat, proving to be a more cost-effective approach without compromising on impact.

view through galley kitchen of modern house

The main level is flanked by walls of windows on the front and back, creating a light-filled space not often achieved on the ground floor of a house design like this.

angled view of modern minimalist dining room

view inside modern bathroom with floating tub in front of large gabled exterior room

The top floor houses the primary suite, also featuring an open layout with the bedroom and bathroom at either ends and the closet in the middle. On the back side, the main bathroom includes a floating tub centered in front of windows looking out to the covered deck.

angled view of modern minimalist bathroom with all white walls and cabinetry and light wood gabled ceiling

view through partially open floor in modern house that shows view from open close to bathroom

view through partially open floor in modern house that shows view from open close to bathroom

partial side view looking down through open closet to bedroom

Passthroughs on either side of the open closet connect the primary bedroom to the bathroom.

angled partial view of modern minimalist bedroom with white bedding

minimalist white bathroom with tub and shower

tiny model of modern house sitting on white podium in hallway of modern home it replicates

Model of the Everden Residence in the hallway of the house

black house model

Model of the Everden Residence

angled view of black house model

Model of the Everden Residence

Photography by Doublespace Photography, courtesy of v2com.

Caroline Williamson is Editor-in-Chief of Design Milk. She has a BFA in photography from SCAD and can usually be found searching for vintage wares, doing New York Times crossword puzzles in pen, or reworking playlists on Spotify.

Related Posts