Color Blocking Defines This Gaming Office’s Long Floor Plan

Knocking down walls and fully renovating an office has its appeal (you have full creative freedom when you build from the ground up) but sometimes, working with given parameters can inspire new approaches. That was the case for Gearbox’s new studio in Montreal, Canada. To design its office, the video game company tapped on Patriarche, an agency that labels its practice as augmented architecture, which it describes as “a renewed practice of architecture that aims to integrate all available technical, sociological, and scientific knowledge into the design process.” Because the two companies had already worked together on a previous project (one that garnered an award from the Grand Prix du Design), there was no doubt that this new workplace would check all the boxes for functionality and aesthetics.

meeting room with orange glass and a long white conference table with white task chairs

An office with colorful walls and chairs.

The challenge of the Montreal studio lies in its floor plan, which is distinctively long and rectangular. To demarcate the space into areas for collaboration, focused work, and relaxation, Patriarche uses high color contrasts with the walls, ceilings, and furnishings. This design theme which not only energizes the various spaces, it also helps employees and visitors find their way through the office.

An office with a round table and colorful stools.

An office with red walls and black furniture.

black chairs in front of orange glass wall

There are a total of 208 open-space workstations, 11 enclosed offices, 12 meeting rooms, and 11 lounge areas – all of which offers each team member flexibility in finding a specific workspace to support their various modes of work throughout the day.

An office with tables and chairs and a yellow ceiling.

meeting room enclosed by yellow curtains

A man is sitting at a table in a eating area of an office.

Patriarche was also inspired by the urban and industrial vitality of Montreal’s Old Port neighborhood, which led the design team to incorporate elements of street art and 90s pop culture into the environment. Unexpected touches, like stools that resemble tree trunks, a transparent yellow curtain reclaimed from a welding workshop, and colored glass doors, reject the idea that offices need to be neutral in order to inspire creativity.

work stations with black furniture

meeting room with white pendant lamps shining down on white conference table

lounge area with green rug and modern furniture

conference table in orange room

green pendant lamps shining down on white work table

An lounge area with a green rug, yellow sofa, and white table.

woman sitting next to a window

woman washing her hands in a restroom

Photography by Mano Photographe.

As the Senior Contributing Editor, Vy Yang is obsessed with discovering ways to live well + with intention through design. She’s probably sharing what she finds over on Instagram stories. You can also find her at vytranyang.com.

Related Posts